Historie

Fantastikè = oud-Grieks voor verbeeldingskracht; het is de naam van de stichting en de naam van een collectie kunstwerken van mensen met een psychiatrische achtergrond.

De oudste werken dateren van 1963 en zijn geselecteerd op basis van esthetische en/of historische waarde. Eén van de stromingen in creatieve therapie legde destijds het accent op kunstzinnige ontwikkeling van cliënten. Bij deze aanpak werken kunstenaars/didactici samen met cliënten. Binnen deze stroming is veel bijzonder, beeldend werk tot stand gekomen. Cliënten of vertegenwoordigers van cliënten hebben deze werken afgestaan aan de collectie.

In 1993 is door middel van een tentoonstelling in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht én de uitgave van het gelijknamige boek de collectie gevestigd als één van de eerste hedendaagse collecties van mensen met GGZ- problematiek in Nederland.
Uit de collectie Fantastikè zijn werken uitgeleend aan o.a. de Stadshof te Zwolle het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Glaspaleis te Heerlen.

De collectie bevindt zich sinds 2021 in het Museum van de Geest in Haarlem / Outsider Art Museum Amsterdam