Bonnefanten First Fridays (BFF) #13

Datum: vrijdag, 2 december
Tijd: 20:00 – 23:00 uur 
Entree: gratis

Elke Bonnefanten First Fridays (#BFF) geeft Bonnefanten de sleutel van het museum uit handen om de bezoeker te verrassen met een avondprogramma dat wordt ingericht door een organisatie met een unieke achterban.
Dit keer gaat Bonnefanten All-In: kunstenaars met uiteenlopende levensverhalen, drijfveren en kunststijlen die hun werk en maakproces tonen. Centraal staat de vraag: Wat is de norm? Wie bepaalt deze en welke betekenis geef je hier zelf aan? Wanneer hoor je erbij en wanneer val je er buiten?

De sculpturale schilderijen van Rik Meijers zetten de toon voor deze avond. Meijers’ kunstwerken tonen figuren waar de maatschappij geen grip op krijgt, die door de maatschappij buitengesloten worden, of die uit eigen wil buiten de regels en grenzen van de samenleving leven.

De in Rotterdam geboren kunstenaar, bekend van Vals Plat met zijn solotentoonstelling I Know Where Rik Meijers Lives, zal in een interview dieper in gaan op zijn werk en motivatie. Ook treedt hij samen met zijn band Black Velcro op. Is it Art? Is it Punk? Is it Garage Rock? Or Anti-Folk? Kom er achter tijdens deze BFF!

Ook is er deze avond de kans om je eigen t-shirt of totebag een nieuw leven te geven. Zeefdrukkerij ‘de Hand’ zal de schilderijen van Meijers zeefdrukken op een kledingstuk naar keuze.

Daarnaast nodigt Sándor Sinko (Docent Beeldende Kunst) deelnemers uit maskers te maken à la Rik Meijers en produceert geluidskunstenaar SNACKBAR The Ambassador geluidsgolven die aansluiten op het werk van Meijers.
En geloof het of niet; er is meer!
Op verschillende plekken in het museum geven kunstenaars, aangesloten bij Stichting Fantastikè en Kunstatelier Covida, performances en demonstraties rondom hun werk. Stichting Fantastikè biedt, in samenwerking met Sam Ateliers Maastricht, kunstenaars met een GGZ-achtergrond een atelierruimte aan. Kunstatelier Covida leidt kunstenaars met een verstandelijke beperking op, vanuit een kunstopleiding op maat.
Ook is I’m Listening te bezoeken in het Luisterpaviljoen. Hier gaat pianist Marnix van de Poll vanuit kwetsbaarheid en luisteren zonder oordeel, het dialoog aan. De pianist beantwoordt het dialoog met muzikale improvisatie, waarbij overige bezoekers kunnen meeluisteren met koptelefoons.

Naast alle activiteiten is het ook de uitgelezen kans om het museum gratis te bezoeken en alle kunst en tentoonstellingen te bekijken.

Meer info over wat er op dit moment te zien is in Bonnefanten? Klik hier.
Wat zijn Bonnefanten First Fridays?
Musea zijn de schatkamers van de samenleving waarin verleden en heden samenkomen. Ze zijn het geheugen van stad, streek en land en bieden nieuwe vensters op de wereld of vergroten de bestaande vensters. Juist in deze tijd, waarin alles draait om zelf ervaren en beleven, zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken voor bezinning, verwondering, verbazing en ontroering, allemaal emoties die musea een intrinsieke waarde geven. Vanzelfsprekend moet dit voor iedereen bereikbaar zijn.
Elke eerste vrijdagavond van de maand, tijdens Bonnefanten First Fridays (#BFF), geven wij de sleutel van het museum uit handen. Elke maand nodigen we een verrassende vereniging, club, stichting of sub-cultuur uit om de sleutel aan te nemen en een avond naar eigen voorkeur in te richten. Als uitgangspunt voor het programma nemen ze de collecties oude en hedendaagse kunst of de tijdelijke tentoonstellingen die op dat moment in het museum te zien zijn. De bezoeker verandert hiermee van een toeschouwer in een deelnemer of zelfs co-creator.
BFF2 - YO Take Over
Communities claimen het museum

RIK-MEIJERS-2020-26.jpg
Afbeelding: Rik Meijers, Mystical Portrait, 2018-2020, 65 x 50 cm, mixed media on canvas

Black Velcro promo 2.JPG
Afbeelding: Black Velcro