Uitnodiging: Tentoonstelling Wies Janssen

Wies Janssen, *15 mei 1954, is een kunstenares die op een heel bijzondere manier verbonden is met de stad Bree. Geboren en getogen in Bree, draagt deze stad op een diepgaande manier haar sporen in Wies haar kunst. De stad van haar ouders, grootouders, en overgrootouders is de plaats waar haar creatieve geest tot ontplooiing kwam. En een creatieve geest, dat heeft ze!  De werken hier, in deze prachtige kapel te zien, zijn een groot bewijs hiervan. Wies maakt zoals iedere kunstenaar , haar innerlijke wereld zichtbaar. Wies bijt zich vast in een onderwerp dat haar emotie voedt; dat kan zijn haar persoonlijke geschiedenis, haar familie, of een gebeurtenis in de wereld rond haar zijn. Vaak is ze geraakt door onrecht in de wereld zoals wrede oorlogen die worden uitgevochten ten koste van de gewone man , vrouw en kind.  Het kan  een persoon zijn die ze bewondert ,zoals koningin Astrid van België, of een studente van kunstschool Genk met wie ze een aantal jaren geleden samen werkte en een vriendschap voor het leven werd .Het samenwerken werd een bron was van persoonlijke herkenning en bewondering. Het resulteerde in prachtige kunstwerken die haar leven en dat van Veronika verenigden in een roep naar vrijheid gebundeld in poëzie,borduurwerk en schilderkunst. Met de trotse pauw als uitgangspunt. ( Veronika droeg pauwenpluimen als oorbellen toen Wies haar voor het eerst zag)

Wies onderzoekt haar thema’s tot op het bot, haar nieuwsgierige geest wil er alles over weten. Ze zoekt in boeken en artikels. Of het nu over dieren, gebeurtenissen, sprookjes, of voor haar speciale mensen gaat. Ze is dan niet te stoppen, tot het kunstwerk dat in haar hoofd begint zichtbaar wordt onder haar ogen. Met veel geduld, tovert ze deze werken de wereld in, vaak duurt het wel een jaar voor het af is;  steekje voor steekje borduurt ze over haar zorgvuldig aangebrachte schilderingen. Wonderlijke kleurschakeringen, tekens en combinaties , ontroeren de toeschouwer diep in hun oprechte schoonheid . Wie hierdoor niet geraakt wordt, mist werkelijk iets. Wies haar kunst maakt onze wereld zoveel schoner, terwijl ze ook het onrecht op directe wijze in vraag stelt, ons geweten aanwakkert als een kostbaar vuur. Wies geeft ons zo veel !  Geweten,vuur, liefde, romantiek en passie in kunst.

De zin van haar leven!

Kunstatelier Tevona, waar  Wies werkt , is met recht trots op deze bijzondere, kunstenares! We hopen op een nog jarenlange samenwerking, met haar prachtige kunst!