Nieuwsbrief Outsider Art Museum

Bezoek ons op de KunstRAI!

Outsider Art speelt dit jaar een belangrijke rol op de KunstRAI. Samen met Galerie Hamer en Galerie Atelier Herenplaats presenteert het Outsider Art Museum op het Outsider Art Plein deze ongepolijste kunststroming. Je kunt ons vinden van woensdag 31 mei tot en met maandag 5 juni in de Amstelhal van de RAI te Amsterdam. En als trouwe nieuwsbrief-lezer kun je de beurs gratis bezoeken! Download hier je uitnodiging.

De KunstRAI is de langstlopende kunstbeurs voor hedendaagse autonome en toegepast kunst van Nederland. Je vindt er autonome schilder- en beeldhouwkunst, fotografie en grafische kunst en ook hedendaags glas, keramiek en sieraden.

Eerste hulp bij kunst: Outsider Art

Het is ontwapenende, verrassende en niet gepolijste kunst. Outsider Art is een nieuwkomer in de kunstwereld. De makers zijn vaak mensen die maatschappelijk niet zo gezien worden; ze zijn niet ‘besmet’ met de artistieke, culturele trends.

Lijkt het je leuk kennis te maken met deze bijzondere stroming? Op maandag 15 mei vindt de lezing ‘Eerste hulp bij kunst: maak kennis met Outsider Art’ plaats in het Dolhuys. Ans van Berkum, curator Willem van Genk en fervent Outsider-fan, geeft een gastcollege over de kunststroming. Na afloop brengen we ook nog een bezoek aan de Willem van Genk-kamer in het Dolhuys! De lezing start om 20.00 uur en kaarten kosten €10,00 (incl. drankje). Bestellen kan via Eerste hulp bij Kunst.

China: de laatste weken!

In 2012 kwam Hans Looijen, directeur van het Outsider Art Museum, in aanraking met Chinese Outsider Art. Hij was meteen gegrepen. ‘Ik ontdekte veel overeenkomsten. Monsters, dreigende figuren, maar ook wervelende cijfers en gekraste patronen zoals ik ze ken uit westerse Outsider Art’. Inmiddels is er voor het eerst in Nederland een tentoonstelling te zien met Nederlandse en Chinese Outsider Art. En dankzij deze gezamenlijke Chinees-Nederlandse tentoonstelling zijn we in staat om ons in deze intrigerende werken te verdiepen.

Kom ook vergelijken, ontdekken en bewonderen! De China expositie is te zien tot en met 5 juni 2017 in het Outsider Art Museum.

Genomineerd voor kunstprijs De Olifant 2017

Afgelopen maand zijn de genomineerden voor de kunstprijs De Olifant 2017 bekend gemaakt. Deze genomineerden hebben volgens de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan het cultuurklimaat in Kennemerland. Directeur van het Dolhuys Hans Looijen is één van de vijf genomineerden!

Hans Looijen wordt geroemd voor zijn rol bij het op de kaart zetten van ‘Outsider Art’. Al jaren toont het Dolhuys regelmatig tentoonstellingen van Outsider Art-kunstenaars en in 2016 opende Looijen samen met koningin Maxima het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam. Hier kan het publiek kennis maken met kunst van authentieke en onconventionele ‘Outsiders’. Mede dankzij Looijen ontvangen deze kunstenaars steeds meer erkenning.

Stemmen op deze prachtige publieksprijs kan tot 14 mei via de website van het Haarlems Dagblad. Breng dus nu je stem uit!