Expositie ‘Met Freud op de sofa’

Expositie van Denies Damiaens in Mondriaan, locatie Vijverdal te Maastricht
Van april t/m september 2016 in gang bij de receptie.

MetFreudOpDeFoto_3Denies Damiaens (1958, te Kortessem België) is opgeleid tot glazenier aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt (1976 – 1980) en heeft sindsdien veel geëxposeerd en werken in opdracht uitgevoerd. Denies beperkt zich niet tot het werken met glas, maar werkt ook met o.a. papier, keramiek en pastelkrijt. Zie hiervoor ook haar YouTube-films en website, die u kunt vinden door haar naam in google te typen.

De laatste jaren maakt zij voornamelijk foto’s. Deze werkwijze is min of meer uit nood geboren omdat zij geen plaats meer heeft voor nieuwe kunstwerken in haar gezellige woning in Maastricht.
MetFreudOpDeFoto_1Zij plaatst eerder ontworpen kleine glazen objecten, delen van pasteltekeningen, maar ook van dagelijkse gebruiksvoorwerpen als een flessendop in een kader op de vensterbank van haar woonkamer. De vensterbank is niet breder dan 20 centimeter en bevindt zich aan de zonzijde van haar huis. Met een zeer eenvoudige camera wacht zij heel geduldig tot het juiste licht door het raam naar binnen schijnt om vervolgens de tijdelijke compositie te vereeuwigen. Denies vroeg Fantastike haar te helpen bij de realistie van de expositie.

‘Met Freud op de sofa’ is een gesamtkunstwerk die 16 foto’s (10 x 15 cm) omvat en die in Mondriaan wordt tentoongesteld in een vitrinekast in de hal bij de receptie. Hierover schrijft Denies: “Als kunstenaar zie ik het als mijn taak littekens te kunnen en mogen noteren. Zodat de ander zijn eigen littekens weer zichtbaar ziet en het aan zijn geliefden kenbaar kan maken en waardoor het spreken erover makkelijker gaat. Voor mezelf is het noteren van pijnen niet alleen een mogen, maar een moeten; een MUST om MIJN littekens te verwerken.”

MetFreudOpDeFoto_2Naast dit kunstwerk zijn er 22 foto’s te zien in de gang bij de receptie die via dezelfde werkwijze tot stand zijn gekomen. In de gebrokenheid en de chaos van het alledaagse bestaan en in de wereldse polariteiten van goed en kwaad, schuld en boete, achterdocht en vertrouwen zoekt Denies in haar werk naar goddelijke harmonie met haar ronde, transparante vormen die qua kleur en compositie schoonheid en heelheid ademen.