Essenties 1: Zomerexpositie met actuele outsiderkunst

Voor de tentoonstelling ‘Essenties 1‘ in het Dolhuys in Haarlem zijn een drietal werken geselecteerd van kunstenaars uit het Fantastike atelier. Dit zijn twee tekeningen van Dave Bastiaans en een keramiek stuk van Kediri.

Voor deze nieuwe zomerexpositie heeft Het Dolhuys in samenwerking met Kwintes en Stichting Willem van Genk een selectie gemaakt van werken van zogenoemde ‘Outsiderkunstenaars’ uit heel Nederland. Deze kunstenaars hebben een psychische aandoening of verstandelijke beperking en uitten op unieke wijze hun dromen, angsten en fascinaties. Daarnaast zijn er werken te zien van Willem van Genk: Nederlands bekendste Outsiderkunstenaar, en ontdekt u in de brieven van Van Gogh hoe hij het maken van kunst ervaarde. De werken schitteren in Het Dolhuys vanaf 9 juni tot en met medio september 2015.

Willem van Genk
In 2005, het jaar waarin Van Genk stierf, werd museum Het Dolhuys geboren. In Essenties 1 brengt Het Dolhuys Van Genk weer even tot leven door een aantal bijzondere werken van hem te exposeren. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn macht, machteloosheid, netwerken en… regenjassen. Van Genk had een dierbare collectie regenjassen die een belangrijk onderdeel vormden van zijn zelf gecreëerde afweersysteem. ‘Zo’n jas is meer een huis, geeft bescherming. Niet alleen tegen regen, maar tegen alles wat van buiten komt’ aldus Willem van Genk. Regenjassen waren voor hem onlosmakelijk met macht verbonden en macht met seksualiteit. Hij bewerkte zijn jassen met drukknopen zodat ze in één ruk open getrokken konden worden. Van Genk is regelmatig als potloodventer op het politiebureau terecht gekomen.

Ans van Berkum
‘Leuk dat Het Dolhuys zich om Outsider kunst bekommert’ aldus Ans van Berkum, voorzitter van bestuur van Stichting Willem van Genk en gastcurator van Essenties 1. Van Berkum waardeert Outsiderkunst vanwege de authenticiteit. ‘Outsiderkunstenaars hebben een volstrekt eigen handschrift en zijn niet bezig met hoe ze zich van andere kunstenaars kunnen onderscheiden want ze zijn van zichzelf al anders’ aldus Van Berkum. Zij maken kunst zoals onbevangen, fantasierijke kinderen dat kunnen.

Ateliers
In heel Nederland bieden speciale ateliers een plek aan Outsiderkunstenaars voor het maken van hun kunst. Veel van deze ateliers dreigen te worden wegbezuinigd. In samenwerking met de Stichting Willem van Genk en de GGZ instelling Kwintes, biedt Het Dolhuys middels de expositie een platform voor het belang van deze ateliers en de schoonheid van Outsiderkunst. Wilt u hier meer over weten? Op 8 juni bieden we een gratis symposium aan over dit onderwerp.