‘China’ in Outsider Art Museum

Schermafbeelding 2016-09-13 om 23.36.53Voor het eerst in Nederland komt er een tentoonstelling over Chinese Outsider Art. Deze bijzondere expositie omvat tientallen werken van Chinese Outsider-kunstenaars, gecombineerd met een nieuwe collectie Outsider Art van Nederlandse kunstenaars (waaronder ‘onze’ Dave Bastiaens!).
Nu deze bijzondere kunstvorm uit China en Nederland wordt samengebracht, krijgt het publiek de unieke kans om Outsider Art uit beide landen te vergelijken en te bewonderen. De tentoonstelling is te zien van 24 november 2016 t/m 5 juni 2017 in het Outsider Art Museum (OAM), gevestigd in de Hermitage Amsterdam.
Voorafgaand aan deze tentoonstelling zullen Nederlandse Outsider- kunstenaars in China exposeren. Het gaat om ruim 60 werken van een tiental kunstenaars die te zien zijn in het prestigieuze Jiangsu Art Museum Nanjing. De werken behoren tot de eigen collectie van het Outsider Art Museum; het is voor het eerst dat de eigen collectie van het OAM in het buitenland wordt geëxposeerd.

Deze internationale uitwisseling is een gezamenlijk project van Het Dolhuys en de Chinese Federation for Disabled People, met Guo Haiping als curator voor de Chinese werken. De kunstenaar Guo Haiping is de geestelijk vader van creatieve workshops waarin Chinese Outsider-kunstenaars hun werk konden gaan produceren.

Zijn zoektocht naar alternatieve en andere creatieve wegen heeft nu ook in China serieuze belangstelling gewekt voor een corpus van werken en voor de makers daarvan, die geen deel uitmaakten van de kunstwereld en in veel gevallen zelfs worstelden om zich in de maatschappij te handhaven. De tentoonstelling van hun werken in het Outsider Art Museum, is van grote betekenis voor de kunstenaars, hun familie en de erkenning van hun werk in de internationale kunstwereld.

Interessant om te zien is dat zich in Outsider Art overeenkomstige thema’s aandienen, ongeacht de geografische of culturele achtergrond van de makers. Dromen, angsten, nachtmerries, religie als hoop of alles verzwelgend vuur, macht en overweldigende krachten of systemen waarmee de kunstenaar wijs probeert te worden uit de wereld om zich heen, kunnen worden onderscheiden. Staan ze met elkaar in contact? Kennen ze elkaars werk? Nee, niets van dat alles, ze volgen alleen beiden hun innerlijke stem, en gebruiken deels hetzelfde idioom.

Binnenkort krijgt u meer informatie over de presentatie in het Outsider Art Museum.

Hartelijke groet,

Hans Looijen
Directeur Dolhuys/Outsider Art Museum