In memoriam Dries Engelen

Op 23 april 2021 is Dries Engelen op 93-jarige leeftijd overleden.  
We willen hem hier kort gedenken.

Dries is de grondlegger van de creatieve therapie in Vijverdal. Hij is als beeldend kunstenaar en docent aan de kunstacademie gevraagd om de creatieve therapie in het nieuwe psycho-medische streekcentrum Vijverdal op te zetten in 1972. Hij werkte toen al in de oude psychiatrische kliniek Calvarienberg aan de Abtstraat in Maastricht. 

Typerend voor de creatieve therapie was dat er enkel kunstenaars aangesteld werden in deeltijd als therapeut. Dries’ visie was dat je als creatief therapeut een eigen beeldende kunstpraktijk moest hebben.
Bij de nieuwbouw van Vijverdal werd een ruime creatieve therapie ingericht waar met allerlei technieken gewerkt kon worden: beeldend, keramiek, monumentaal, platte vlak, etsen, tekenen, schilderen, fotografie, edelsmeden en metaal.
Dries zelf is beeldhouwer en keramist. Dries maakte van de creatieve ateliers samen met zijn collega’s een oase: je kon er werken aan wat je wilde, langzaam, snel, elke dag of alleen maar binnenlopen. Dries was eigenzinnig en zeer overtuigd van het belang van creatief werken als zijnde goed voor de geest.  

Zijn beeld (in de volksmond: de totempaal) Psyche Nikai – de geest overwint – staat nog steeds voor Vijverdal.

Dries heeft 35 jaar gewerkt tot zijn pensioen en in 1993 is ter gelegenheid van zijn afscheid een collectie gevormd van de kunst die in de jaren gemaakt is door patiënten: de collectie Fantastike. Deze collectie is onlangs geschonken door Mondriaan aan het Outsider Art Museum / museum van de geest in Amsterdam.